среда, 8 февраля 2012 г.

Piercing . Tatuaje


Adolescenta este varsta libertatii, a curajului, a regulilor incalcate, a terbilismului... Aiurea! Astea sunt textele parintilor. Adevarul este ca piercingul si tatuajele au devenit o moda. E foarte trendy sa ai un tatuaj, sa ai un piercing in spranceana sau buric. Te face mai cool si mai admirat in gasca. Doar ca... exista o mica problema cu parintii; majoritatea nu sunt de acord cu asemenea “decoratiuni corporale”. Si atunci, influentati si de vedetele in voga (Britney nu mai pozeaza in Lolita, si-a tras piercing si ingeras tatuat la nivelul slipului, Christina are piercing in buza si in nas, de tatuajele starurilor masculine sa nu mai vorbim), ne luam inima in dinti si o facem fara sa stie parintii. Dar in tot acest entuziasm ar trebui sa ne pastram mintea limpede. Stii exact ce se intampla cand mergi la un studio? Stii care sunt avantajele si dezavantajele unui tatuaj sau ale unui piercing? Sau poate riscurile? Let’s see!

Cum se face un tatuaj?
Procesul de tatuare consta in introducerea unor pigmenti de culoare speciali, cu ajutorul unui ac subtire, in exoderm, adica intr-un strat de piele mai adanc. Pentru aceasta se foloseste un instrument electric, din otel inoxidabil care, asemeni unei masini de cusut, face multe intepaturi una dupa alta. Aceste intepaturi adanci asigura ca tatuajul sa nu iasa la suprafata dupa cateva saptamani o data cu innoirea pielii. In functie de locul ales, acest procedeu poate fi mai mult sau mai putin dureros. Pe umar doare mai putin, iar in zona coloanei vertebrale mai tare. De regula simti usoare piscaturi sau usturaturi. Atentie: indepartarea unui tatuaj se face prin operatie laser si te costa cam de douazeci de ori mai mult decat tatuajul in sine. In plus, dupa operatie pielea poate sa ramana cu pete si semne for ever. Asa ca ia aminte: tatuajul il vei purta cu tine toata viata...

Cum se face un piercing?
Piercer-ul cerceteaza intai locul pentru a nu nimeri vreo vena mai marisoara, apoi marcheaza punctele de intrare si iesire a acului cu un marker, pe piele. Pielea se anesteziaza, se tine cu un fel de cleste si se perforeaza cu un ac steril. Apoi se trece prin gaura un inel din otel inoxidabil. Inelul acesta este de regula ceva mai gros decat cercelul propriu-zis. Dupa cateva saptamani, in functie de gradul de vindecare a “ranii”, inelul poate fi inlocuit cu un cercel.

Alegerea motivului si a locului
Fie ca e vorba de o inimioara pe fundulet sau de un semn tribal pe brat, alegerea motivului si a locului in care vrei sa-ti faci tatuajul trebuie sa fie extrem de bine gandita. Think about it: mica opera de arta iti va ramane pe corp o viata intreaga – chiar si atunci cand pielea va incepe sa-ti atarne si muschii sa ti se lase. Si atunci poate ca un fluturas roz pe san nu ti se mai pare la fel de cool ca acum. Fiecare studio are cataloage cu sute de motive de unde poti alege in liniste. Sau poti veni cu un desen facut de tine. In ceea ce priveste piercing-ul, daca te-ai saturat de el, gaura se astupa cu timpul.

Alegerea studioului
Aici nu e vorba de cat de cool e piercer-ul sau tatuatorul, ci in primul rand de respectarea normelor de igiena. Cel care-ti executa tatuajul trebuie sa poarte in tot timpul procesului tatuarii manusi de cauciuc, sa foloseasca ace de unica folosinta sau macar sa le sterilizeze sub ochii tai si sa nu introduca acele direct in sticluta cu culoare. Dupa terminarea tatuajului, culoarea ramasa se arunca. Daca vreuna dintre aceste norme nu este
respectata, exista riscul de a contacta boli cu transmitere prin sange (HIV, hepatita etc). In cazul piercingului, piercer-ul trebuie sa poarte si el manusi de cauciuc. Nu este voie sa se fumeze in studio, sa se manance sau sa se consume bauturi alcoolice. Deci nu-ti fie jena sa intrebi! Daca ceva ti se pare suspect, mai bine cauta alt studio. Si nu uita sa studiezi cu atentie si cateva tatuaje facute de cel care urmeaza sa te tatueze – pana la urma calitatea tatuajului tau depinde de capacitatile artistice ale tatuatorului tau, nu?

Riscuri
Nu vrem sa bagam groaza in voi, ar fi stupid, dar trebuie sa va ganditi totusi si la faptul ca un piercing poate duce la infectii, alergii, leziuni ale terminatiilor nevoase sau chiar paralizie a muschiului. Piercingul sfarcurilor poate duce la inflamarea glandelor mamare, facand imposibila o alaptare daca vrei sa faci un copil mai tarziu. In cazul tatuajelor, trebuie sa stiti ca exista persoane alergice la anumite culori, iar bolnavii de diabet sau care sufera de boli infectioase nu au voie nici sa se tatueze, nici sa-si faca piercing.

Nu uita!
Orice dubios se poate da drept piercer sau tatuator si isi poate deschide un tattoo & piercing studio, de aceea cel mai bine este sa te interesezi, sa intrebi si ca ceri cat mai multe detalii, chiar daca ti se pare uncool. Nu-i prea cool nici sa te alegi cu vreo infectie sau vreo boala, nu crezi? Informati-va daca salonul respectiv are autorizatiile necesare pentru tatuaj si body piercing. Informati-va daca personalul este calificat si detine un
atestat profesional. Un profesionist adevarat va fi chiar impresionat de responsabilitatea pe care o ai fata de corpul tau si-ti va da toate informatiile necesare.

Комментариев нет:

Отправить комментарий